Elk kind groeit op De Klim-Op

Groep 8

In groep 8 staat juf Mieke voor de groep. In de ochtenduren worden de vakken rekenen, taal en spelling gegeven. Begrijpend lezen wordt gedaan aan de hand van een actueel thema, volgens de methode Nieuwsbegrip.

Iedere ochtend start de groep rustig met "lekker lezen" gevolgd door het “snellezen”: binnen een minuut zoveel mogelijk woordjes lezen of ‘’racerekenen’’. De kinderen weten welk doel ze hebben en zijn zeer gemotiveerd om dit doel daadwerkelijk te halen. Een keer in de week wordt met de methode Leesparade ook ruim aandacht besteed aan technisch en begrijpend lezen.  

Iedere middag beginnen de kinderen met "5 minuutjes op je allermooist schrijven”, terwijl juf voorleest. Daarna zijn de wereld oriënterende vakken zoals aardrijkskunde, geschiedenis en biologie aan de beurt. Deze vakken worden op een uitdagende manier gegeven, waar kinderen met en door elkaar leren. Dit doen ze in groepjes door het stellen van onderzoeksvragen.  Ook leren de kinderen alle verkeersregels, zodat ze in april hun schriftelijk examen kunnen afleggen. Naast deze vakken is er volop tijd voor expressie en gym. Dit doen ze zoveel mogelijk samen met groep 7, waardoor er een goede ‘bovenbouw band’ ontstaat. Er zijn diverse excursies gepland, waaronder het handje helpen in de natuur,  een bezoek aan het Zuiderzeemuseum en een GPS tocht.

Groep 8 is altijd een extra spannend en bijzonder jaar: de doorverwijzing naar het Voortgezet Onderwijs staat voor de deur. De kinderen krijgen hun advies aan de hand van de NIO-toets, het CITO-leerlingvolgsysteem, de IEP eindtoets  en niet geheel onbelangrijk: inzet. Er zijn veel open-kijk-en kennismakingsdagen en als groep gaan wij ook een drietal scholen bezoeken en sfeer proeven. 

Aan het einde van het jaar gaan we drie dagen op kamp naar Appelscha! Groep 7 gaat ook op kamp, dus ze zijn het al een beetje gewend en groep 8 zijn nu echt de oudsten en ze ontfermen zich ook vaak over de kinderen uit groep 7 die het soms nog een beetje spannend vinden. Het is een afsluiting van een mooi schooljaar en we zien dan ook altijd dat de band nog hechter wordt. Drie dagen vol spelletjes, zwemmen, pretpark, nachtspel en heel veel gezelligheid! Het zijn heerlijke dagen waarbij alle kinderen stralen, genieten, bewegen, lachen en vooral…..weinig slapen, daar hebben ze geen tijd voor!

En dan is het bijna zover; aan het einde van het jaar worden de leerboeken steeds vaker verruild voor het musicalboekje. De kinderen schrijven hun eerste echte sollicitatiebrief en aan de hand daarvan worden de rollen verdeeld. Dan worden de teksten ingestudeerd en gaandeweg wordt het steeds ‘echter’; het decor wordt geknutseld, de kleding wordt tot in alle details gepast en geshowd en  alle liedjes worden luidkeels meegezongen.

De laatste week voor de zomervakantie is het zover: alle opa's, oma's, tantes, ooms, broers en zussen, leerlingen en leerkrachten van de Klim-Op én natuurlijk de ouders, kunnen genieten van een spetterende opvoering in een fantastische zaal, namelijk in de Stek in Grootebroek op een heus podium. Een waar hoogtepunt voor alle groep 8-ers en hun juf!

Dan zit de tijd op de Klim-Op erop en gaan de kinderen genieten van hun vakantie om daarna goed uitgerust aan een nieuw avontuur te beginnen.